Blog

A tökéletes insta mami effektus

Tököm tele van a tökéletes instagram anyákkal.

   Még az ikrek megszületése előtt, én is hatalmas rajongójuk voltam. Úristen, de szép a haja; milyen tökéletes a sminkje; mennyit alszik a babája; milyen formás kerek feneke van; és még sorolhatnám. Mintha nem is szült volna. Ja hát ez ilyen egyszerű? Szuper, akkor én is ilyen leszek. Gondoltam magamban.

Aha, persze.

Biztosan ismerős mindenkinek a fogalom, aki valamilyen szinten aktív a közösségi médiában.

A tökéletes instagram anyukák a következő dolgokról ismerhetőek fel:

 • Hosszú, nagyon vékony lábak.
 • Csillogó, tökéletes haj, mindig friss vágás. Az utolsó hajszál is a helyén van.
 • Babaarc, telt ajkak, vékony orr, hatalmas szemek.
 • Nincs rajtuk smink, de hát miert is lenne? Tökéletes a bőrük, és az arcuk is.

Hol találhatóak meg?

 • Budapesten. Vidéken nem lelhetőek fel, csak a nyaralójukban Észak-Balatonon, a saját hajójukon, természetesen csak tökéletes naplementében. (ha nincs drága pezsgő és eper a képen akkor nem tartozik a tökéletes insta mamik csoportjába!)
 • Minden második héten valahol külföldön. Vagy valami pezsgő városban ahol a legdrágább ruhákat lehet venni, vagy pedig valamilyen arab országban (Dubaj a favorit) a tengerparton.
 • Sporteseményekre is szivesen járnak. Egyszerű megtalálni őket, csak keresd a napszemüvegben bőrnadrágban és magassarkúban ülő nőt.
 • Kávézókban, menő éttermekben, a nap bármelyik pontján.

Tipikus instagram tartalom:

 • 100 darab rózsa az éppen aktuális menő dobozban. Csak a legnagyobb, a kicsi, húsz rugós verzió nem menő. Néha még pénzzel is kitömik.
 • Amerikai Vogue friss kávéval és tulipánnal (tudjátok, ami 4000 forint a helyi újságárusnál)
 • Nagyon drága cipő, valami olyan kiírással, amivel próbálják beléd sulykolni, hogy enélkül te senki vagy.
 • Brunch minden nap budai kis kávézókban. Fontos megemlíteni, a hosszú, kinyújtott lábakat, amik a fél képet elfoglalják.
 • Bunda minden mennyiségben. Különben is, b@sszák meg a rókák és a nyuszik.
 • Márka jelzés mindenen. Isten ments, hogy ne vedd észre, hogy hatvanezres pólo van rajta.
 • Mindig hibátlanul tiszta ralfloren guccsi gyerek. Az ő gyerekeik nem ugrálnak sárban, nem nyáladzanak fogzáskor, nem eszik le magukat. Csak a te babád széria hibás, fogadd el.
 • Napszemüveg. Ha süt a nap, ha esik a hó, kötelező. Azt, hogy mit takargatnak, senki nem tudja.

      És akkor itt vagyok én, te, a hétköznapi anyák, és a fiatal lányok, akik azt hiszik erről szól az anyaság. Akik ezzel azt tanulják meg, hogy ha ők nem így néznek ki, nem így öltözködnek, nem 45 kilósak szülés után két héttel, akkor ők csinálnak valamit rosszul. Tudjátok mi a valóság? Szülés után tena ladyt hordani, hálós eldobható derékig felhúzható bugyival hetekig, frissen összevarrt popsival-puncival, vagy felvágott hassal. Hatalmas karikás szemek, nulla alvás, állandóan ordító hasfájós babával. Lehányt pólo, dehát ez ma már az ötödik, nem kell kicserélni, felesleges. Smink gyanánt labello, fodrász helyett lófarok. Mellnél átázott anyatejes ruhák, izzadt mellkassal, vagy esetleg hajból kihulló tápszer. Állandó sírás, őrült hormonok. Bundás kenyér, rendelt pizza, csoki vacsorára. Erről szólnak az első hetek. Nem arról, hogyan nézzünk ki a legtökéletesebben a képeinken. Vagy hogy tökéletes háttérben szoptassunk csipke hálóingben vörös rúzzsal. Nem vagy szar nő és anya attól még, hogy nem csinálsz félmeztelen képet instagramra egy hónappal szülés után, mert még lötyög a feneked. A csíkok a hasadon elfognak múlni. De az is tök mindegy, ha nem. Nem leszel tőle kevesebb.

Azt sugallni, hogy ez az átlag, és ez a normális – kegyetlenség és felelőtlenség. Az első hónapokat fiúk születése után azzal töltöttem (a túlélésen kívül), hogy minden nap ezeknek a csajoknak a képeit nézegettem, és próbáltam rájönni, hogy én miért nem lehetek ilyen szép, ilyen gazdag, ilyen szerencsés. Én miért nem utazhatok minden héten máshová, miért lötyögnek a melleim a sok tejfejéstől és nekik miért nem. Nem látunk a képek mögé. Nem tudjuk éppen hányadik babysitter van a gyerekekkel, amíg anyuka bulizik. Nem tudjuk, hogy mennyire boldogok ezek a gyerkőcök, akiket legtöbbször csak kiegészítőként látunk a fényképeken. De azt sem látjuk a díszletek mögött, hogy ezek a tökéletes nők mennyire boldogok a valóságban. Mit próbálnak elrejteni, kompenzálni. Miért érzik azt, hogy csak úgy lehetnek valakik, ha mindig tökéletesen néznek ki, mindig hibátlanul viselkednek.

Ha belegondoltok, igazából ez egyenesen szomorú. Gondoljatok bele. Ülünk egy kávézóban, 5 hete nem láttuk már egymást. A másikra koncentrálunk, mesélünk, sütit eszünk, majd fizetünk és hazamegyünk. Eközben valahol egy másik kávézóban ők megkérik a barátnőjüket, hogy fényképezzék le őket tökéletes pózban, de úgy, hogy látszódjon a Stella Mccartney cipő és az YSL táska. A legújabb ájfon Moschino tokkal az asztalon kötelező. Tartja a kávét, csücsörít, mélázgatva nézelődik, mintha nem beállított kép lenne. Majd ha elkészült a legalább 30 kép, elő gyorsan valamelyik fényképszerkesztővel, fehérítsük ki a képet, a fények legyenek erősebbek, egy kis filter, valami cuki emoji címként, és már mehet is az instagramra. 10 perc után 1000 lájk, simi az egónak. Jaj, bocsi, milyen későre jár, jó volt látni, mennem kell edzőterembe/vásárolni/másik barátnőhöz.

    Szóval drága, kedves anyukák, ne érezzétek magatokat szarul azért, mert nektek ez nem megy. Nem ti csináljatok rosszul. Most ugyanannyira beszélek hozzátok, mint magamhoz is. Sokszor azt veszem észre, hogy ezeknek az anyáknak a képeit nézegetem, és fájdítom a szívem, hogy de én miért nem nézhetek így ki, miért nem lehet ilyen az életem…Aztán mindig emlékeztetem magam, hogy azért, mert ez nem a valóság. Ez egy illúzió, ami a legrosszabbat hozza ki a legjobbakból is. Féltékenységet, irigységet, fájdalmat, önutálatot. Túlságosan magas elvárásokat magunkkal, családunkkal és az életünkkel szemben. Szóval vegyünk egy nagy levegőt, szeressük magunkat, a testünket, az életünket, és készüljenek élethű képek. Mutassuk meg egymásnak a szép és a nehéz pillanatokat; a kupit és a rántottát; a sáros nadrágos két különböző színű zoknit viselő boldog gyerekeket; a maszatos pofikat és fáradt arcokat. A sokszor boldog és néha katasztrófális valóságot.

 


Utóirat: Ez a poszt nem irányul név szerint senkire, csak egy jelenségre, ami  sajnos az egész világon megtalálható. Nem rosszindulatból íródott, hanem társadalomkritika gyanánt.

5 thoughts on “A tökéletes insta mami effektus

 1. Ez lehet bántó lesz, de azokat az anyukákat akik bele vannak b**ulva az ilyen istamamikban és magukat ostorozzák amiért ők nem tökéletesek, nem tudom sajnálni. Sőt…
  Én azokat követem és követtem mindig, akik életszagúak és tudom hogy nem pakolta át a fél hálószobáját csak hogy látszódjon a csupasz lábszára, a k**vafriss kávéja, két menő magazin, egy croissan amitől nem hízik meg az almás laptop egy képen mint elkapott perfekt reggeli pillanat. Aki ezt bekajálja annak jóétvágyat, leülhet a butamami padra.

 2. Kedves Réka! Örülök, hogy billentyűzetet ragadtál és a gyönyörű gyerkőceid mellett még erre is szánsz időt. Lehet, azért mert én még nem vagyok Anya, de nem ismerem ezeket az insta mamikat… Én Téged ismerlek, meg Fannit és azokra az Anyukákra szoktam ránézni, akik Titeket követnek. Nekem Ti vagytok a tipikus Anya, a majdan követendő példa! Persze ott van az én Anyukám is, csak mint mai fiatal nemzedéket mondom. 🙂 Ti vagytok a szépek, csinosak, valódiak, akiknek boldog gyerekük van! Ne fájjon a szíved egy percig sem, ha látszólag nem tökéletes minden, mert szerintem a Ti életetek tökéletlenül tökéletes, valódi és őszinte, hogy az embernek megtelik a szíve szeretettel! <3

 3. Köszi Réka, nagyon jó kis cikket írtál hasonló cipőben jártam/járok én is és bár az agyammal tudom hogy ez nem a valóság, mégis ott a kérdőjel bennem, hogy vajon mit cseszek el, hogy nálam nem ilyen “tökéletes” minden…Aztán emlékeztetem magam arra, hogy ez nem a valóság és hogy mindenem megvan uh kussoljak és örüljek neki csendben:) A világ legcsodásabb férje az enyémés van egy gyönyörű és egészséges 6 hónapos kisfiam:) És hogy tök jó, hogy nem szorulok arra, hogy folyamatosan a tökéletes képekkel kelljen ezt bizonygatni a külvilág felé:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *