Blog

Karrierépítés nőként és anyaként- 1.rész

Aki követ Instagramon, az láthatta pár napja, hogy egy kicsit kiakadtam azon, hogy mennyi elvárásnak kell nőként megfelelnünk. Valamiért az az érzésem, hogy sosem lesz olyan nő a világon, akinek sikerül mindenkit boldoggá tennie.

Ha szülünk, eltartattjuk magunkat az állammal és a férjeinkkel. Ha nem szülünk , akkor karrierista p.csák vagyunk. Ha csak egy gyereket szülünk, akkor mikor jön a tesó? Ha négyet, akkor “XY már megint szült..”. Ha nem megyünk vissza dolgozni, akkor nincsenek ambícióink, ha túl hamar megyünk vissza akkor meg csak dísznek szültünk.

          Két éve amikor a fiúk még csak pár hónaposak voltak, egy “kedves” ismerősömről kiderült, hogy a hátam mögött azt mondta rólam, hogy nekem nincsenek ambícióim, és csak azért szültem egy olyan embernek akit nem is ismerek(..?), hogy bebiztosítsam magam egy életre. Természetesen ez egy olyan személytől jött, aki egész életében mindig mindent megkapott, amíg én sokszor 60-65 órákat dolgoztam hetente két munkahelyen, hogy el tudjam magam tartani és tudjam fizetni a tandíjam diákhitel mellett. Öröm az ürömben, hogy azóta ha jól tudom ő is szült, így remélem kicsit átértékelődtek benne a dolgok- de bennem ez annyira mély tüskeként megmaradt, hogy  sokat gondolok rá, és nem tudom felfogni, hogy mi Nők miért támadjuk egymást, ahelyett, hogy segítenénk és felemelnénk a másikat.

K_rva nehéz a mai világban nőnek lenni, legalább egymás mellett álljunk ki. Vagy ha ez nem megy, legalább maradjunk csendben, abból még baj nem származott.

Szóval segítsük egymást alapon, most összeszedtem rengeteg online tanfolyamot és ötleteket, hogyan építsünk karriert otthonról, miközben démoni gyermekeink kiabálnak és hisztiznek egész nap körülöttünk :), illetve bárki, aki karrier váltáson gondolkodik, vagy csak bővítené az önéletrajzát.. Annak remélem tudok segíteni!

A legtöbb tanfolyam angol nyelven van, ami szerintem a többségnek nem akadály- de ha nem beszéled a nyelvet is olvass tovább, mert sok tanfolyam biztosít feliratokat más nyelven, mint például német vagy spanyol.

Digitális Marketing

Itt Angliában már a csapból is a digitális marketing folyik, de még mindig nagyon egyszerű elhelyezkedni ezen a szektoron belül.

Otthon pedig aztán végképp az, hiszen most kezd virágozni a szakma. Kezdenek rájönni a cégek, hogy jobban járnak cégen belüli alkalmazottakkal, akik csak és kizárólag rájuk koncentrálnak, mint hogy súlyos pénzeket kifizessenek minden hónapban 1-1 marketing ügynökségnek, akik vagy megcsináljak amit kell….vagy nem.

Rengeteg állás hirdetést látok otthon ebben a témában, szóval vegyük végig azt, hogy mit érdemes és mit lehetséges otthonról megtanulni.

 

 1. PPC

Pay-per-click.

Azok a roppant idegesítő reklámok a Googleben, tudjátok. Nos, ha hiszitek ha nem, nagyon sokan használják, és nagyon sok bevételt lehet vele varázsolni.

…a második a régi munkahelyem

          Most fókuszáljunk a Google-re (USA/UK-ban fontos a Bing és a Yahoo is). A Google Adwordsben lehet kezelni a különböző hirdetéseket, ami talán elsőre könnyűnek hangzik, de állandó odafigyelést és nagyon de nagyon sok elemzést igényel. Állandóan finomítani kell a beállításokon, hogy minnél magasabb legyen a ROI (Return-On-Investment). A PPC nem olcsó mulatság a cégeknek, minden egyes hirdetésre kattintásért fizetni kell, és az, hogy mennyit, azon múlik, hogy mennyire nagy a konkurencia az adott kulcsszóra. Példa: Amikor a fenti repülőtéri transzfer cégnél dolgoztam Data Analystként, sok időt töltöttem el a PPC-vel is. Egy hirdetés kattintás ára arra például, hogy Colombo airport transfer (Sri Lanka) került talán 0.80 fontba. Míg egy Ibiza airport transfer volt legalább 2.50 font. Közben az USA-ban a biztosítók kifizetnek legalább 6-10 dollárt egy-egy Google hirdetés kattintásért. Az is fontos, hogy hányadik helyen szerepel a reklám, és nagyon komoly szabályok vannak arra, hogyan nézzen ki, mi lehet benne, hogyan legyen megformázva, stb.

 

Hol tanulhatod meg?

https://www.youtube.com/watch?v=zhSnj3jR_6c

Nézdd meg ezt a videót kezdésnek, hogy ráhangolódj a témára.

 

https://www.udemy.com/the-ultimate-google-adwords-training-course/

https://www.lynda.com/Marketing-Lead-Generation-tutorials/Google-AdWords-Essential-Training/368574-2.html

https://www.wordstream.com/learn

Az első kettő online tanfolyam, a harmadik pedig nagyon részletes leírásokat tartalmaz. Mindenképpen érdemes tanfolyamot elvégezni, mert a legtöbb ad róla egy papírt, hogy megcsináltad. Nyilván ezek nem egyenértékűek egy diplomával, de mégis jó, ha van, hiszen megmutatja, hogy van egy alaptudásod.

Mindenképpen Google Adwordsel kezdj, aztán ha az megy, specializálódhatsz Facebook/Instagram ads, Amazon ads, és Paid media irányba is.

 

2.SEO

Search-Engine-Optimization

“A keresőoptimalizálás a weblap keresőmotorokban való megjelenésének javítását jelenti “normál” avagy nem fizetett keresési eredményekben. Általánosságban minél előbb, azaz jobban rangsorolva a találati oldalon és többször jelenik meg egy oldal a találati listában, annál több látogatást szerez a kereső használóitól. Internetes marketing stratégiaként a SEO figyelembe veszi a keresőmotorok működését, az emberek keresési hajlamát, a keresési szavakat vagy kulcsszavakat, a célközönség preferált keresőit. Egy weblap optimalizálása állhat a tartalmának szerkesztéséből és a HTML-kódjának szerkesztéséből, a kulcsszó relevanciájának növelése és az indexelés megkönnyítése érdekében.” -Wikipédia

https://www.youtube.com/watch?v=y_AAO7QfsiI

Video a bemelegítéshez..

https://www.udemy.com/seo-get-to-number1-in-google-search/

 

3.Digitális marketing specialista

…Aki mindent tud 🙂

SEO, PPC, Social media, Affiliates, Content marketing, CRM..

Tudom, hogy ez soknak tűnik megtanulni..és az is. Minimum 1-1.5 év ÁLLANDÓ tanulás kell ahhoz, hogy egy használható tudás meg legyen, és junior pozícióba tudj jelentkezni. DE! Nagy de.. Ebben a szakmában, ha mindennel tisztában vagy, a legegyszerűbb feljebb lépni, és erős karriert építeni. Először junior, majd senior, később manager, executive majd Head of/Director szintre lehet kerülni. A digitális marketing ijesztő ütemmel fejlődik, és aki most csöppen bele, annak nagyon jó esélyei vannak arra, hogy 10 éve múlva már egy 10-20 fős csapatot irányítson.

https://www.edx.org/course/digital-marketing-social-media-and-e-commerce-for-your-business

Ez a program kicsit több pénzbe kerül, de erős papírt ad a méltán híres Wharton egyetemtől.

https://www.udemy.com/learn-digital-marketing-course/

Forrás:bruttó fizetések: fizetesek.hu- netto: nettober.com

 

 

4. DATA/BIG DATA/ DATA MANIPULÁCIÓ/DATA SCIENTIST

Az én álomszakmám, nagyon szerettem- bár én nagyon nagyon “lightosan”, programozói tudás nélkül csináltam, elemző programokkal dolgozva. (Tableu,Dc Storm, Salesforce, Google Analytics stb)

Hatalmas az igény az egész világon az elemzőkre, és adatszakértőkre. Adatbázis építés, elemzés és manipuláció, lefordítva “érthető” nyelvre a vezetőknek, segítve őket a fontos döntések meghozatalában.

Követelmények ezek közül bármi lehet:

 • SQL nyelv ismerete, adatbázis rendszerekkel együtt (Oracle,PostgreSQL stb)
 • R
 • Python
 • Data visualization programok mint pl. Tableu
 • Erős statisztika tudás
 • Excel minden mennyiségben, VBA/Macro előny

 

https://www.udemy.com/the-complete-sql-bootcamp/

https://www.coursera.org/learn/analytics-mysql#

https://www.udemy.com/data-analysis-with-pandas/

https://www.udemy.com/learn-data-science/

 

5.Szoftverfejlesztés/Programozás

Szerintem teljesen felesleges arról beszélni, hogy mennyi lehetőség van ezzel a munkával a világon bárhol- mindenki tudja.

Több programozói nyelv van, én belinkelem nektek a 3 kedvenc oldalam, itt böngésszetek, hogy melyik tanfolyam szimpatikus. Az edx-n általában ingyenesek a kurzusok, és ha elvégezted, hivatalos pap0rt adnak róla kb 50 dollárért (ami pl. egy Harvardos Computer Science oklevélért nagyon jó..!)

www.udemy.com

www.udacity.com

www.edx.org

Bruttó fizetések: Hays 2017 fizetések, Nettó: nettober.com

Apps (amiket én használok)

 • Mimo (45 font egy évre),
 • Encode
 • Py
 • SoloLearn
 • LinkedIn Learning

Hol gyakorolhatsz?

 • A legtöbb online tanfolyam úgy van felépítve, hogy rengeteg házifeladat van, és adnak anyagot a gyakorláshoz (pl. data analyst kurzuson példa adatbázist)
 • Ismerősöknek ajánljad fel, hogy ingyen, referenciáért cserébe készítesz neki egy jobb weboldalt, marketingtervet, kezeled a közösségi média felületeit, stb.

Így mire eljutsz odaáig, hogy interjúzz, már lesz egy kis tapasztalatod, ami sosem hátrány!

 

Ezzel az első rész végére értem. A másodikban a legjobb nyelvtanulási módszerekről, és még több, szintén online tanulható szakmáról fogok mesélni. Pl. graphic designer, tőzsde tanfolyamok (apósom magától tanulta meg!), és még több más is. Ha bármi érdekel titeket, írjatok nyugodtan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Karrierépítés nőként és anyaként- 1.rész

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *