Blog

Tükröm-tükröm mondd meg nékem, ki a legtökéletesebb anya e vidéken?

Mindenhol ott vannak és már k@rvára elegem van belőlük.

 

 

Mindenki ismeri őket. A tökéletes anyák, a Facebook harcosok, egy percre sem pihennek. Mindenhol van szemük, mindenről van véleményük és MINDIG-MINDENT-JOBBAN-TUDNAK. Imádják elítélni a többi anyát, kategóriákba sorolni őket, és ítélkezni felettük.

Hordozod a babád és még ráadásul szoptatod is? Ősanya vagy. Tápszeres a gyerek? Lusta vagy.  Tehéntejet kap? Egyenesen te vagy Lucifer. Veled alszik? Felelőtlen vagy, bármikor meghalhat így. Nem alszik veled? Biztosan nem szereted. Felkapod minden egyes sírásnál? Elkényezteted. Hagyod sírni? Te lelketlen hülye liba. Stokked van? Biztosan a férjed vette, és te soha nem dolgoztál még az életedben. Használt babakocsitok van? Na a tipikus Gyeses mami. Bölcsibe teszed a gyereket? Karrierista p@csa. 4 éves koráig otthon maradsz vele? Jó dolgod van, férjed biztosan sokat keres. TV-t néz a gyereked? Szar anya vagy, hát nem olvasol Vekerdyt?

Jaj és még meddig folytathatnám. Nincs olyan kérdés az univerzumban, amire nem tudnának kioktató stílusban válaszolni. Leginkább Facebook csoportokban lehet őket megtalálni, de néha Instagramon és Youtube videók alatt is lecsaphatnak áldozataikra. Az én szó a kedvencük, rengeteg szinonimájuk van rá, bármit kérdézel bármilyen témában, tudják hogyan fordítsák magukra a figyelmet. Tipikusan úgy beszélnek, hogy úgy érezd, te egy sz@r ember vagy hozzájuk képest, és az ő gyerekeik a legszerencsésebbek a világon, hogy ilyen szuperior anyjuk lehet, mint ő. Valahogy mégis mindig ott vannak facebookon, mégis mindig ott van a telefon a kezükben, hogy mindenre azonnal tudjanak reagálni- persze te vagy a sz@r azért, mert napi 1-2 órát mesét néznek a gyerekeid, és nem foglalkozol velük.

Hogyan kell kezelni az ilyen embereket? Nos, ha egy Buddha veszett el benned, akkor sehogy. Mély levegő, és ne foglalkozz velük. Sajnos legtöbben nem vagyunk ilyen nyugodtak, én legalábbis biztosan nem. Első számú küldetésemmé vált az internet éterében, hogy megvédjem azokat, akiket betalálnak az ilyen kötekedő anyák. Néha muszáj felvenni a harcot, és szólni, hogy túlzásba esnek.

   Kedvenc témáim közé tartozik a “kutya póráz”. Tudjátok, amit a normális emberek gyerekhámnak hívnak. Ha meglátom, hogy valaki lemeri írni 2017-ben azt, hogy a kutyáját jobban kezelni, mint egy anya a gyerekét babahámon, akkor bizony előveszem a csatabárdot. Ilyen baromságokat mondanak, hogy a dédnagyanyjuk is felnevelt 10 gyereket enélkül 80 éve. Persze, csak a dédnagymami azt kihagyta a történetből, hogy 80 éve még nem virágzott az orosz-kínai szervkereskedelem, nem adták el a gyerekeket Thaiföldre gyerekprostinak, és még sorolhatnám. Ja és nem volt több tízmillió autó az utakon, bedrogozott, részeg, esetleg éppen szívrohamot kapó vezetőkkel. Amit nem említett a dédnagymama, az az, hogy helyette volt háború, nem voltak oltások, és 10 gyerekből 5 meghalt a családban egy járvány idején. Szóval minden időben voltak sz@r és veszélyes dolgok. Biztos vagyok abban, hogy egy anya az 1920-s években mindent megadott volna egy MMR oltásért, hogy megvédje egyszem gyerekét. Én pedig babahámot fogok használni, hogy ne legyen a gyerekeimből palacsinta az úton/két lábon járó vese donor/gyerekprosti Bangkokban. Nem lustaságból, vagy mert inkább telefonálni akarok (bár ahhoz se lenne senkinek sem köze), hanem azért, mert mindent meg szeretnék tenni a biztonságuk érdekében.

Másik gyakori téma a tehéntej. Mindenki hirtelen szakképzett dietetikus, gasztroenterológus, és tehéntartó lesz – mindezt egyszerre. Halálra idegesít, amikor 30 évvel ezelőtti adatokkal dobálóznak, mindenféle tudományos alap nélkül. Milliószor keveredtem ebbe a vitába bele, de valahogy senkit nem érdekelnek az angol-amerikai tudományos cikkek, vagy hogy konkrétan az összes fejlett európai országban tényként van kezelve, hogy 1 éves kortól kiváltható a tápszer zsíros tehéntejjel. Nem, az számít csak amit a szomszéd mondott, vagy amit valamilyen kis névtelen magyar oldalon olvasott. Sok háziorvos, védőnő is le van otthon maradva nagyon, nevetséges, hogy mennyire félreinformálják az embert. Kérek mindenkit, aki ebbe a tejellenes brigádba tartozik, hogy nézzen mindennek utána (NEM, nem csak magyar oldalakon), mielőtt vitába kezdene arról, hogyan fogunk meghalni a tehéntejtől. Azt pedig már eldöntöttem, hogy aki olyan baromságot ír nekem, hogy az ember az egyetlen faj, aki másik állat tejét issza, azt szimplán ignorálni fogom, mert menthetetlen. Ugye a csirkével, májjal, csülökkel, malacfüllel, lazaccal, cápahússal és társaival nincs semmi baj. Csak a tejjel. Jézus gyere le az égből..

Aztán ott van a kenguru/hordozó téma. Bele sem kezdek.

Csak annyit kérek mindenkitől, hogy normális, kedves stílusban adjunk tanácsot, és azt is csak akkor, ha kérik. Tartok most itt egy gyorstalpalót arról, hogy mikor és hogyan tegyük ezt internetes csoportokban. Példa:

Marika: Sziasztok! Nem tudom mit főzzek ma a családnak. Kakasherét szeretnék, de nem tudom milyen öntetet készítsek. Bazsalikomos vagy fokhagymás illene hozzá jobban?

 

 • Elfogadható válasz: Szia! Én még nem csináltam soha kakasherét, de szerintem nagyon jól hangzik a bazsalikomos öntet!
 • Nem elfogadható: Én ma csülköt csináltam. Szerintem rossz íze van a kakasherének, nem tudom miért csinálnál ilyet a gyerekeidnek, csak ártasz vele.

Látjátok a különbséget?

Drága anyukáim, tiszteljük és szeressük már egymást egy kicsit. Egyikünk sem sz@rt spanyol viaszt, nem fedeztük fel Amerikát, nem vagyunk tökéletesek. Mindegyikünk más és más személyiséggel rendelkezik, másban vagyunk jók. Adjunk tanácsot ha kérnek, de tegyük ezt kedvesen, normális hangnemben. Segítsünk annak, aki kéri, és szüksége van rá, de ne kötekedjünk, ha valaki máshogy gondolkodik, mint mi. Mindenkinek meg van a saját véleménye a világról, az anyaságról, a tápszerről és a bébikompról. Senki nem lesz sem kevesebb, sem több attól, hogy máshogy gondolkodik. Vegyünk egy mély levegőt, mielőtt átmennénk gonosz p@csa üzemmódba, és kérdezzük meg magunkat, “nekem hogy esne, ha valaki belémkötne mindenki előtt?”.

Ne ítélkezzünk, nincs jogunk hozzá. Mindenki beleesett már ebbe a hibába, én is nagyon sokszor, állandóan ítélkeztem régebben. Hiába mondta anyukám, hogy ne tegyem. És mennyire igaza volt! (mint általában mindig mindenben) Aztán amióta megszülettek a fiúk, és növekednek, kinyílt számomra a világ, és rájöttem, hogy mennyire nem látok bele mások életébe. Egészséges pletyka barátnők között belefér, mindenki csinálja, enélkül nem lenne kerek a világ. De amikor nyilvánosan alázunk meg másokat, mert nem értünk velük együtt- na az már nem elfogadható. Vagy ha átmegy a másik végletbe az ítélkezés, és mindig mindenkit megszólunk valamiért. 

Ha te is ezt teszed, és mindenkiben csak a rosszat látod, az téged minősít, nem őket. Te leszel tőle boldogtalan, és amíg azon agyalsz, hogy mit csinál rosszul a másik ember, ő addig boldogan játszik a gyerekeivel, le sem szarva azt, hogy te éppen a háta mögött kritizálod őt. 

Szóval akkor mégis ki a nyertes ebben a sztoriban?

Biztosan nem te.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Tükröm-tükröm mondd meg nékem, ki a legtökéletesebb anya e vidéken?

 1. Szervusz!

  Szerintem Mindannyiunkban el a kognitiv disszonancia es nehez a massagot oszinte mosollyal elfogadni, mert rogton felmerul bennunk a kerdes: de melyikunk csinalja jobban?! Es ha van tok sok onbizalmad, ami sajnos, ritka, rajosz, hogy lehet igy is es ugy is jol csinalni.

  Te is irsz egy hosszu posztot az eloitelkezesrol es kozben meg kineveted a “magukat tokeletesnek mutato” anyukakat. Lattam az egyik ilyen posztodat az Instan. Neked se fajjon, hogy valaki gurizik, hogy tokeletesnek tunjon a Facebookon es az Instagramon. Mellesleg, sokan azert csinaljak,hogy igy kuzdjenek a depresszio ellen es nem kevesen, ebbol tamogatjak a csaladjukat. Mert a cegek tokeletesnek latszo csaladoknak adnak termekeket es penzt is akar. Es szerintem erre is lehet hasznalni az Instagramot, Facebookot..miert ne?!

  Kerlek ne sertodj meg! A kritizalok idegesitoek, de mi magunk is azok vagyunk.

  Puszi
  Eszter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *